Nitko ništa ne zna, a svi imaju objašnjenje

Već je više puta rečeno: brže od virusa COVID-19 širile su se jedino dezinformacije o svemu vezanom uz ovu – po posljedicama nezapamćenu pandemiju. Vrlo brzo nakon proglašenja pandemije, počela je i poplava različitih oblika ‘lažnih vijesti’ pa je za tu pojavu opće prihvaćen termin infodemija. Taj se termin, definiran kao epidemija informacija,  pojavljuje prvi puta još 2003. u jednom sličnom kontekstu

Na početku, glavni sadržaj polemika i gomile ‘lažnih vijesti’, komentara, izjava najvažnijih svjetskih državnika itd. bila su (a slobodno možemo reći da su i danas jednako često postavljana) ona „klasična“ pitanja: GDJE (je virus namjerno ili slučajno proizveden), KAKO (je novi koronavirus SARS-CoV-2 „pušten u javnost“, omaškom ili svjesno), KADA (je zaraza prvi puta dijagnosticirana, kada će se i da li će se mijenjati), ŠTO (je zapravo ta bolest, kako se prenosi, zašto neke napada, a neke pošteđuje, koje su posljedice itd.), TKO (je taj koji se nalazi iza ove pandemije: laboratorij u Kini, američka vojska, Bill Gates i slični) i ZAŠTO (razlog, odnosno eventualna nečija materijalna ili politička korist namjernog izazivanja pandemije i gospodarskog sloma gotovo svih zemalja u svijetu).

Nitko nije dao pouzdani odgovor niti na jedno od gore navedenih pitanja, a onih neodgovorenih ima i puno više. Većina prognoza koje se svakodnevno pojavljuju u medijima mogu se svesti na “nadamo se“, “vjerujemo da“,  “očekujemo”.… S obzirom na to da i sami znanstvenici (epidemiolozi u prvom redu), a o političarima da i ne govorimo, nisu dali pouzdane odgovore na ključna pitanja o pandemiji, nije ni čudo da onda relativno veliki broj laika (po nekim istraživanjima, čak i do 30%) bez ikakve provjere prihvaća čak i najnevjerojatnije teorije i/ili savjete, bilo o nastanku bolesti, bilo o načinima “liječenja“.

Teorije zavjere su stoga narasle do nikada prije dostignutih visina. Gotovo svatko, od cvjećarice na tržnici do vozača autobusa, od električara koji se zapleo u kablove pa do čovjeka s kojim stojiš rame uz rame uz šank lokalnog kafića, svi imaju svoje objašnjenje na pitanje tko je odgovoran za nastalu pandemiju. Iako se uglavnom razilaze u tumačenjima i pristupu, “znalci” su složni jedino u tome da “vlada“ krije informacije i da ništa nije baš onako kako nam se svakodnevno “servira” u medijima. Ukratko, nitko nikome više ne vjeruje, a koliko je tome uzrok ovo višegodišnje (ili i dulje)  trovanje “lažnim vijestima” u gotovo svim područjima rada i/ili života, ostaje tek za utvrditi.

foto: Pixabay

12/10/2020
Nenad Prelog
Nenad Prelog je utemeljitelj i predsjednik Instituta za nove medije i elektroničku demokraciju (InMed), institucije koja se među prvima u zemlji počela sustavno baviti problemima i posljedicama sve bržeg razvoja informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Već 25 godina organizira međunarodnu konferenciju „Informacijska tehnologija i novinarstvo“, skup na kojem znanstvenici iz svijeta razmjenjuju ideje o krizi medija, medijskoj industriji i ekonomiji.