NOVO ISTRAŽIVANJE Većina odraslih Amerikanaca smatra da dezinformacije pojačavaju ekstremne političke stavove i potiču zločin iz mržnje

18/10/2022

Rezultati istraživanja Pearson Institute/AP-NORC Poll objavljeni 13. listopada pokazali su da se mišljenje Amerikanaca o štetnom utjecaju dezinformacija u medijima i na internetu nije značajnije promijenilo u odnosu na proteklu godinu.

Dezinformacije se većinom definiraju kao bilo koja vrsta izmišljenih ili pogrešnih informacija stvorenih s namjerom da naštete pojedincu/instituciji ili da navedu čitatelja na krivi trag. One dolaze u raznim oblicima, od članaka koje su napisali “trolovi” s ciljem podjele društva oko nekih bitnih pitanja, do političke propagande koja se predstavlja kao legitimno novinarstvo.

“Javnost i dalje vidi dezinformacije kao značajan problem koji ih pogađa na osobnoj razini. Mnogi su  zabrinuti i zbog njihovog utjecaja na demokraciju odnosno načina na koje dezinformacije potiču zločine iz mržnje i ekstremna politička uvjerenja”, komentirala je rezultate studije Sheila Kohanteb, izvršna direktorica s Pearson Instituta.

 
Polovica anketiranih građana SAD-a smatra da dezinformacije utječu na pad povjerenja u nacionalnu Vladu.

Većina ispitanika obuhvaćenih istraživanjem pokušava spriječiti odnosno izbjeći širenje dezinformacija. Osamdeset jedan posto sudionika navelo je da ponekad provjerava sadržaj vijesti na više mjesta, 79% ih provjerava izvor informacije, a čak 76% ispitanih osoba tvrdi da ne dijeli vijesti putem društvenih mreža. Zanimljivo je i da je nešto manje od dvije trećine osoba (63%) izjavilo da koriste neke od brojnih web stranica ili alata za provjeru točnosti online informacija.

Premda neki i danas proizvodnju “lažnih vijesti” smatraju bezopasnom zabavom, dezinformacije često imaju konkretne posljedice u životima ljudi, konzumenata medijskih sadržaja.

Naglasci iz rezultata istraživanja:

  • 91% ispitanika vjeruje da je širenje dezinformacija problem;
  • 71% ispitanika smatra da je bilo izloženo dezinformacijama, a 43% ih je zabrinuto da su sami širili dezinformacije;
  • 73% ispitanika smatra da dezinformacije utječu na jačanje ekstremnih političkih stavova, a njih 77% misli da dezinformacije utječu na povećanje broja zločina iz mržnje motiviranih rasom, spolom ili vjerskim uvjerenjima.

Istraživanje je na uzorku od 1003 ispitanika tijekom rujna 2022. proveo Pearson Institute i The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, a originalni tekst možete pročitati OVDJE.

 

Priredio: Lordan Prelog

Foto: Pixabay