KAMPANJU O DEZINFORMACIJAMA I LAŽNIM VIJESTIMA PRATITE NA NAŠOJ FACEBOOK STRANICI!

03/04/2022

U ponedjeljak 4. travnja krećemo s informativno – edukativnom kampanjom “Tipkovnica je jača od mača”, zamišljenom kao e-tečaj na Facebooku.

Cilj ovog projekta je informirati sve zainteresirane o već poznatom fenomenu “lažnih vijesti” i podsjetiti na važnost medijske i digitalne pismenosti svih građana. Većina nas je odavno čula i znamo što su dezinformacije i “lažne vijesti”….. Ili baš i ne?

Kako god bilo – ponavljanje je majka znanja. U objavama na Facebook stranici Muzeja lažnih vijesti moći ćete naći informacije, slike, infografike i priručnike te druge materijale na temu dezinformacija. Pripremili smo i brojne poveznice kako biste mogli doznati više o temi koja posljednjih godina potvrđuje staru izreku “olovka je jača od mača”. U našem slučaju, radi se o tipkovnici. ?

  Tečaj  

Dezinformacije, laži i teorije zavjere sve su prisutnije u medijima, pogotovo na internetu i društvenim mrežama. Nadamo se da će vam naša inicijativa ili tečaj pomoći da ih lakše prepoznate te da će informacije koje smo pripremili biti od koristi.

Bavit ćemo se društvenim mrežama, emocijama, predrasudama i propagandom, influenserima i algoritmima zahvaljujući kojima se dezinformacije brzo šire. Uputit ćemo vas na besplatne aplikacije i tehnike koje možete koristiti kako biste brzo i lako provjerili (elemente) vijesti u koju sumnjate. Zvuči zanimljivo?

Tijekom šest tjedana moći ćete doznati više o tzv. informacijskom poremećaju koji je posljednjih godina utjecao na demokratske procese, smanjio povjerenje javnosti u znanstvenike i novinare te brojnim pojedincima i institucijama zagorčao život – često samo jednim klikom .

Kampanja će se odvijati putem Facebooka jer se nadamo da će naši ‘informativni štikleci’ na toj platformi doći do većeg broja zainteresiranih osoba. Smatrate li da bi sadržaj budućih ‘lekcija’ mogao biti zanimljiv vašim prijateljima, proslijedite ili podijelite objavu!

Napomena: pojam “lažne vijesti” uvijek pišemo u navodnicima jer vijest, prema definiciji, ne može biti lažna.

Lordan Prelog, administrator i voditelj projekta “Tipkovnica je ječa od mača”

Foto: Pixabay