Čak troje od četvero Amerikanca precjenjuje svoju sposobnost prepoznavanja lažnih naslova vijesti

09/08/2021

Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Utah provedeno je na 8.200 ispitanika, a znanstvenici su utvrdili i da će osobe koje su loše u procjenjivanju točnosti nekog naslova prije podijeliti ‘lažne vijesti’.

Tim koji je predvodio Ben Lyons, profesor komunikacija sa Sveučilišta Utah, volonterima je pokazao naslove tekstova predstavljenih u formatu kako bi izgledale na Facebooku. Ispitanici su također trebali procijeniti da li su priče istinite ili ne.

“Rezultati studije daju zabrinjavajuću sliku jer se ispostavilo da pojedinci koji su imali najlošiju sposobnost prepoznavanja ‘lažnih vijesti’ ujedno i najmanje svjesni vlastitih ograničenja. Oni su dakle podložniji vjerovanju u dezinformaciju i skloniji širenju iste”, izvijestili su istraživači.

Oko 90% sudionika istraživanja je izjavilo da vjeruju da su iznadprosječni u svojoj sposobnosti da prepoznaju lažne priče.

“Ako se ljudi (pogrešno) smatraju jako vještima u prepoznavanju ‘lažnih vijesti’, vjerojatno će ih nesvjesno konzumirati, vjerovati im te ih podijeliti, pogotovo ako je u skladu s njihovim svjetonazorom”, rekao je Lyons.

Izvor: CNN

Sažetak članka možete pročitati OVDJE

Foto: Pixabay

Priredio: Lordan Prelog