“Autentično” je riječ 2023. godine po izboru online rječnika Merriam-Webster

06/12/2023

Najstariji američki rječnik Merriam-Webster proglasio je riječ “authentic” za riječ 2023. godine.

Značajan porast broja online pretraga pojma authentic u SAD-u u 2023. godini potaknut je povećanim interesom za slavne osobe, identitet i društvene mreže kao i pojavom brojnih aplikacija temeljenih na strojnom učenju odnosno umjetnoj inteligenciji kao što su ChatGPT, Midjourney i druge.

 

Kako se navodi u objavi Merriam-Webstera, jedan od razloga zašto su korisnici interneta u velikom broju pretraživali termin “autentičan” je taj što riječ ima niz značenja, uključujući “nije lažno ili imitacija” te “vjerno vlastitoj osobnosti, duhu ili karakteru”.

Izdavač je dodao i da je popularnost riječi authentic ove godine značajno porasla jer je “granica između ‘pravog’ i ‘lažnog’ postala sve nejasnija.“ Iznimno brz razvoj umjetne inteligencije doveo je do zamagljivanja istine i time potaknuo veći interes za autentičnost raznih oblika sadržaja: teksta, slika i videa.

Ovo je treća godina zaredom da je riječ godine po izboru američkog rječnika na neki način vezana uz problem dezinformacija i „lažnih vijesti“. Lani je riječ godine bila “gaslighting”, kolokvijalni izraz za manipuliranje nekime kako bi se osobu natjeralo da preispita vlastitu stvarnost ili uvjerenja. Termin je u 2022. imao porast pretraživanja od 1740% u odnosu na prethodnu godinu. Riječ godine 2021. po izboru istog rječnika bila je “vaccine” (cjepivo), a veliki angažman pretraživanja pojma tada je pripisan povećanom interesu za cijepljenje čija je učinkovitost na društvenim mrežama i online forumima osporavana raznim teorijama zavjere i dezinformacijama.

 

Priredio: Lordan Prelog, urednik virtualnog Muzeja lažnih vijesti

Ilustracija: Bing