„Tko ništa ne zna, mora svemu vjerovati”

Pablo Neruda, čileanski pjesnik i diplomat, proganjan u domovini. Osvojio Nobelovu nagradu za književnost 1971.

O NAMA

Projekt Muzeja lažnih vijesti rezultat je višegodišnjeg rada Instituta za nove medije i elektroničku demokraciju (InMed) koji, među ostalim, već 25 godina organizira međunarodnu konferenciju „Informacijska tehnologija i novinarstvo“ u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Nakon posljednja dva skupa, od mnogobrojnih autora izlaganja, prepoznata je sve veća opasnost od dezinformacija koja prijeti slobodi i nezavisnosti medija. InMed ima plodnu suradnju s domaćim i stranim stručnjacima, a na konferencijama koje je organizirao sudjelovao je veliki broj stručnjaka iz dvadesetak zemalja.

InMed je jedini u RH član SOMA-e (Social Observatory for Disinformation and Social Media Analysis), jedne od vodećih mreža velikog broja institucija koje se bave otkrivanjem lažnih vijesti i modela njihovog širenja kako putem tradicionalnih medija tako i putem interneta i društvenih mreža.

CILJEVI PROJEKTA

  • osvijestiti građane o raširenosti 'lažnih vijesti'
  • podizati razinu medijske i informacijske pismenosti
  • educirati građane kako prepoznati 'lažne vijesti'
  • pridonijeti globalnoj borbi protiv 'lažnih vijesti'
  • sakupiti na jednom mjestu bazu najpoznatijih 'lažnih vijesti'
  • razviti mehanizme prepoznavanja 'lažnih vijesti'
  • ilustrirati proces nastanka 'lažnih vijesti' kroz ekosustav: od izvora do korisnika i nazad
Doprinos (prve faze) projekta bi bio značajan za globalnu borbu protiv lažnih vijesti i zapravo bi služio kao jedan od dodatnih mehanizama za borbu protiv dezinformacija, koje je propisala Europska komisija u svom strateškom dokumentu „A multi-dimensional approach to disinformation - Report of the independent High level Group on fake news and online disinformation“. U kontekstu borbe protiv 'lažnih vijesti', često se govori i o važnosti medijske i informacijske pismenosti, pa je zbog toga sve više projekata posvećeno upravo povećanju medijske pismenosti djece i građana.