„Fake news. It's complicated.”

Claire Wardle, suosnivačica američkog non-profita First Draft, predvodnika u borbi protiv dezinformacija u svijetu.

Muzej lažnih vijesti

Prijavite se na online tečaj!

Pozivamo sve zainteresirane, pogotovo učenike i studente, da se prijave na besplatni tečaj namijenjen razvijanju medijske i digitalne pismenosti, kritičkog razmišljanja te vještina i alata za provjeru informacija na internetu i društvenim mrežama.

Tečaj radnog naziva 'Potjeh u potrazi za Pinokijom” besplatan je za sve osobe željne novih znanja i iskustava, a trajat će dva tjedna i odvijat će se putem maila. Prijavljenima ćemo tijekom dva tjedna, svakog radnog dana, u pretinac elektroničke pošte slati 'paketić znanja' odnosno materijale koji će vam pomoći da lakše prepoznate dezinformacija i 'lažne vijesti' u medijima i na internetu.

Prvi tečaj održan je u travnju 2021., a na njemu je sudjelovalo više od 70 osoba.

Informacije o terminu održavanja novog tečaja objavit ćemo na Facebook stranici Muzeja lažnih vijesti.

Zašto Muzej lažnih vijesti?

Dezinformacije su odavno postale su sastavni dio današnjeg društva, svakodnevno se susrećemo s propagandom i "lažnim vijestima" na internetu i u medijima. Zanimljivo je da i danas mali broj ljudi ovaj termin, koji je u kratkom vremenu postao medijsko – politički fenomen, može detaljnije pojasniti.

Osnivanjem Muzeja lažnih vijesti, kao mjesta za informiranje i poučavanje, Institut za nove medije i e-demokraciju (InMed) zainteresiranima će omogućiti da na jednom mjestu doznaju informacije o konstruktu kolokvijalno nazvanom 'lažne vijesti'.

U ovoj, početnoj fazi, započeli smo okupljati osvrte domaćih stručnjaka koji će napisati vlastito mišljenje o temi dezinformacija. Svjedočanstva planiramo promovirati kako bismo dosegli što veći broj građana kojima će biti korisno pročitati iskustva napisana iz pera uglednih profesionalaca.

Javite nam svoja iskustva!

Novinar ste, komunikolog, znanstvenik ili medijski djelatnik? Zanimaju Vas 'lažne vijesti' ili ste imali loša iskustva iz prve ruke? Javite nam se i napišite svoj osvrt na temu dezinformacija!

Vaše svjedočanstvo, nakon postupka revizije, možemo objaviti na stranici Muzeja lažnih vijesti, a na taj način i Vi možete dati svoj doprinos u borbi protiv dezinformacija i drugih oblika neistinitih sadržaja koji zagađuju naš medijski prostor. Čekamo Vas!

Glavni urednik virtualnog Muzeja lažnih vijesti je Lordan Prelog, mag. rel. publ. Pišite nam putem obrasca ili na mail info@mlv.hr


Primjer svjedočanstva možete naći na sljedećoj web stranici.

Pretplati se na besplatan tečaj o lažnim vijestima*

*Novi tečaj počinje 4. travnja na Facebook stranici Muzeja lažnih vijesti.

* obavezno polje
0 %
čitatelja ima povjerenja u vijesti. Izvor: Reuters Digital News Report 2021.
0 %
Europljana smatra da su bili izloženi dezinformacijama na internetu. Izvor: Europska komisija (2021.)
0 %
Europljana smatra da 'lažne vijesti' ugrožavaju demokraciju. Izvor: Europska komisija (2021.)

NAJNOVIJE

Pogledaj sve najnovije